
Hidrojen Yakıtlı Minibüs Tanıtıldı
9 Mayıs 2021Elektrikli araç pazarında hidrojen yakıtlı araçlar da yer bulmaya başladı. Dolum problemlerinden ötürü pek te tercih edilmeyen bu teknoloji zamanla hibrit olarak araçlara entegre edilmeye başlandı. Çevreci bir ulaşım sunan hidrojen yakıtlı araçları kullanan pazarda birçok firma mevcut. Bu firmalardan biri de Stellantis oldu. Stellantis – PSA Grubu ve Fiat Chrysler Automobiles’in (FCA) birleşiminden oluşturulan otomotiv grubu – bugün tamamen yeni bir orta güçlü hidrojen yakıt hücresi sistemi mimarisini duyurdu. Bu mimari ile birlikte hidrojen yakıtlı minibüs tanıtımını da gerçekleştirdi.
Şirket halihazırda akülü elektrikli ve plug-in hibrit segmentinde faaliyet gösteriyor ancak en son basın açıklamasına göre sıfır emisyonlu sürüş, uzun menzil, kısa yakıt ikmali süresi elde etmek ve yük açısından hiçbir ödün vermeden hidrojen yakıt hücrelerinin kullanılmasını öneriyor. Tabii ki, hepsi bir paket içinde makul bir maliyetle bunu kullanıcılara sunacak.
Ortakları Faurecia ve Symbio ile birlikte Stellantis, 4.4 kg’lık bir hidrojen tankı (zeminin altında 700 bar) ile 45 kW’lık bir hidrojen yakıt hücresi yığını olan orta güçte bir çözüm kullanmaya karar verdi. Bu güç sisteminin batarya kapasitesi 10,5 kWh olacak. Yakıt hücreleri, nispeten düz bir güç çıkışı sağlamak için kullanılırken akü, hızlanma / yavaşlama (rejeneratif frenleme) görevini üstlenecek ve şebekeden yeniden şarj etme seçeneği (fişli kapasite) olacaktır. Diğer çözümler daha da küçük, menzil genişletici FCV’ler veya tam güçlü FCV’ler olarak sunulacaktır.
Stellantis Mid-Power Hidrojen yakıtlı minibüs teknik özellikleri
Halihazırda mevcut PSA orta boy minibüsler, 330 km’ye kadar WLTP menziline sahip iki akü versiyonundan (50 ve 75 kWh) birinde sipariş edilebiliyor ve akü enerji yoğunluğunun iyileştirilme potansiyeli var. Bu araçlar aynı zamanda batarya versiyonuna bağlı olarak 30 veya 45 dakikada DC hızlı şarj edebilir (% 80 SOC ile). Mağazadaki 3 fazlı bir AC şarj istasyonunu kullanarak aracı yüklerken / boşaltırken 70-100 km eksik olanları (FCV’lerden farkı) 10 dakika içinde ekleyebilirsiniz.
BEV’ler her gün tam şarjla başlayabilirken, FCV’ler daha yüksek menzilden yararlanacak altyapıya bile sahip değil. Diğer bir deyişle, sektörde hiçbir şey değişmedi ve son soru maliyettir. FCV en azından 75 kWh pil versiyonuna benzer şekilde fiyatlandırılacak mı? Zamanla göreceğiz
Stellantis, 2021 sonunda hidrojen hafif ticari araç üretimine başlayacağını söyledi ancak Opel Özel Araç’ın (OSV) Almanya’daki konumu bunun sadece pilot ölçekli olacağını gösteriyor.